ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - ΙΟΣ
ELEUTHEROTYPIA - IOS


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (ΙΟΣ)Κυριακή, 22 Απρίλη 2007
ΙΤΑΛΟΙ ΝΕΟΦΑΣΙΣΤΕΣ «ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ» ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΙΤΑΛΟΙ ΝΕΟΦΑΣΙΣΤΕΣ «ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ» ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Μία από τις πιο σκοτεινές πλευρές της δικτατορίας του 1967 παραμένει η σχέση του καθεστώτος με ακροδεξιά κινήματα άλλων χωρών και ειδικότερα η απόπειρα αποσταθεροποίησης του κοινοβουλευτισμού στην Ιταλία.
Η μαύρη κρουαζιέρα
Ολοι οι πρωταγωνιστές της μαύρης τρομοκρατίας στην Ιταλία της δεκαετίας του '70 «συνέπεσαν» σε μια κρουαζιέρα στην Ελλάδα, το Πάσχα του 1968. Οχι μόνο για να προσκυνήσουν τη χούντα, αλλά και να εκπαιδευτούν στις τεχνικές υπονόμευσης της δημοκρατίας απ' τους πρώτους «διδάξαντες».
«Εκδρομή» στην Αθήνα
Στην ιταλική Βουλή
«Στρατόπεδα στην Κέρκυρα»
Η Ιταλία και οι κολονέλοι: δρ Guido Salvini, Δικαστής στο Μιλάνο
Του '68 οι εκδρομείςΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣάββατο, 17 Φλεβάρη 2007
Μνήμη του αγωνιστή γιατρού Κωστή Νικηφοράκη.
Το νόημα της αλληλεγγύης
Στο βιβλίο του Νίκου Κλειτσίκα «Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα και ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία» (εκδόσεις Προσκήνιο, Αθήνα 2000) διασώζεται έγγραφο του ελληνικού προξενείου της Νάπολης προς την ΚΥΠ στο οποίο αναφέρεται και το όνομα του Κωστή Νικηφοράκη [...] • Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, (15/06/2006)
  Το κρυφτούλι του κ. Καρατζαφέρη. Δικαιοσύνη και ναζισμός.
  Το εξωφρενικό αυτής της ιστορίας είναι ότι την ίδια ώρα που προπαγανδίζει ανοιχτά τον ναζισμό, ο κ. Πλεύρης επιδιώκει να στερήσει το δικαίωμα του λόγου και της κριτικής σε άλλους. Αισθάνεται τόσο άνετα ως πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας (που τόσο απεχθάνεται) ώστε καταφεύγει στη δικαιοσύνη εναντίον όσων τολμούν να ασχοληθούν με την Ιστορία του ελληνικού νεοφασισμού! Πρόσφατο παράδειγμα, η αγωγή που κατέθεσε εναντίον του ερευνητή συγγραφέα Νίκου Κλειτσίκα για το βιβλίο «Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα και ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία» (Αθήνα 2000). Για την υπόθεση έχουμε γράψει («Ολίγον ακροδεξιοί;», Ιός, 16/1/05) και έχουμε ήδη σημειώσει ότι η απόφαση απέβη μπούμερανγκ για τον κ. Καρατζαφέρη, διότι το δικαστήριο δέχτηκε μια σειρά στοιχεία εις βάρος του κ. Πλεύρη (τη σχέση του με τη χούντα, με τους φασίστες στην Ιταλία και την Ελλάδα, με τη Μαύρη Διεθνή, με τη χουντική ΚΥΠ, κ.λπ.). [...]  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ22 Γενάρη 2006
  1. Οι περιπέτειες ΕΥΠ-ΜΙ6 Η υπόθεση ξεκαθαρίζει το 2004 με την έκδοση του βιβλίου «Σελίδες Ζωής»,το οποίο περιέχει τις αναμνήσεις του Κώστα Τσίμα...
  2. ΔΙΑΒΑΣΤΕ: «Σελίδες ζωής. Αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία»...

 • Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, (22/10/2005)
  IOS PRESS
  Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ μας πληροφορεί ότι «δεν ήγειρα αγωγήν κατά του συγγραφέως κ. Ν. Κλειτσίκα, διότι με είπε "ακροδεξιό"αλλά διότι με απεκάλεσε πράκτορα της CIA και τρομοκράτη». Για την υπόθεση έχουμε αφιερώσει ολόκληρο «Ιό», όπου παραπέμπουμετον ίδιο και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο («Ολίγον ακροδεξιοί;», 16/1/05).


 • Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ (16/10/2005)
  Η Ιστορία στο εδώλιο
  Η αποκάλυψη ότι στις 25 Οκτωβρίου πρόκειται να επισκεφτεί τη χώρα μας ο βρετανός ιστορικός Ντέιβιντ Ιρβινγκ για να παρουσιάσει ένα βιβλίο του προκάλεσε αναταραχή και ποικίλες αντιδράσεις.
  ...Ο φίρερ της 4ης Αυγούστου Κωνσταντίνος Πλεύρης υπέβαλε αγωγή στο συγγραφέα Νίκο Κλειτσίκα και τον εκδότη του βιβλίου «Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα και ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία»...


 • Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ (06/03/2005)
  Ο Ιησούς, η λογοκρισία και η χούντα
  Αντίθετα από ό,τι υποστηρίζει ο π. Τσουρός, το ρεπορτάζ του «Ιού» δεν στηρίζεται στο βιβλίο του Νίκου Κλειτσίκα χωρίς διασταύρωση των στοιχείων. Οπως ρητά αναφέρεται στο κείμενό μας, τα στοιχεία διασταυρώθηκαν με συνεντεύξεις που πήραμε από γνωστά στελέχη του αντιδικτατορικού κινήματος, τα οποία βρίσκονταν εκείνη την περίοδο στη Νάπολη.


 • Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ (06/03/2005)
  Η υπόθεση και στη ΝΕΤ
  ο π. Τσουρός αναφέρθηκε και πάλι στο βιβλίο του Νίκου Κλειτσίκα και όχι στο δικό μας δημοσίευμα...


 • Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ (06/03/2005)
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ
  Νίκου Κλειτσίκα «Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα και ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία» (πρόλογος Βάσος Λυσσαρίδης, εκδ. «Προσκήνιο», Αθήνα 2000).
  Ντοκουμέντα και μαρτυρίες από την Ιταλία της δικτατορικής περιόδου, με σημαντικές αποκαλύψεις για τη δράση των ιερέων της Νάπολης. Ο π. Κυριακός Τσουρός υποστηρίζει ότι περιέχει ανακρίβειες, αλλά ούτε ο ίδιος ούτε ο τότε συνεργάτης του και σήμερα Αρχιεπίσκοπος Ιταλίας είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους έως τη δημοσίευση του άρθρου του «Ιού».


 • Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ (30/01/2005)
  Η ελευθερία γνώμης στην πυρά
  Ο Κυριακός Τσουρός δεν είναι ένας τυχαίος ιερωμένος. Η εμπλοκή του σ' αυτή την πρωτοφανή υπόθεση θύμισε σε πολλούς αγωνιστές του αντιδικτατορικού κινήματος την έντονη δράση του στην Ιταλία κατά την περίοδο της χούντας. Αγωνιστές που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους έχουν καταθέσει την πολύτιμη μαρτυρία τους στο ιστορικό βιβλίο του Νίκου Κλειτσίκα για το «Ελληνικό φοιτητικό κίνημα και τον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ιταλία».


 • Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ (30/01/2005)
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ
  Νίκου Κλειτσίκα «Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα και ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία» (πρόλογος Βάσος Λυσσαρίδης, εκδ. «Προσκήνιο», Αθήνα 2000)
  Ντοκουμέντα και μαρτυρίες από την Ιταλία της δικτατορικής περιόδου, με σημαντικές αποκαλύψεις για τη δράση των ιερέων της Νάπολης.


 • Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ (16/01/2005)
  Ολίγον ακροδεξιοί;
  Ο ΛΑΟΣ και ο Καρατζαφέρης αποτάσσονται την ακροδεξιά. Θεώρησε, λοιπόν, και κ. Πλεύρης καλό να δείξει εμπράκτως ότι θίγεται από το βιβλίο του Νίκου Κλειτσίκα «Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα και ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία» (Εκδόσεις «Προσκήνιο», Αγγελος Σιδεράτος, Αθήνα 2000) και το 2001 υπέβαλε αγωγή στον συγγραφέα και στον εκδότη.


 • Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ (16/01/2005)
  Ενα ρηξικέλευθο σκεπτικό
  Η οριστική απόφαση 6207/2004 Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (επί της αγωγής αποζημίωσης του Κ. Πλεύρη κατά του συγγραφέα Ν. Κλειτσίκα και του εκδότη Α. Σιδεράτου) εισάγει ένα ρηξικέλευθο σκεπτικό, το οποίο διευρύνει σημαντικά την προστασία της πολιτικής ελευθερίας έκφρασης και της ελευθεροτυπίας τόσο ως συνταγματικών δικαιωμάτων (άρθρο 14 παρ. 1 και 2 Συντ.) όσο και ως δικαιωμάτων προστατευόμενων από την ΕΣΔΑ ( άρθρο 10 παρ. 1 εδ. α' και β' ΕΣΔΑ) - αλλά και του ενεργητικού δικαιώματος στην πληροφόρηση, όπως αυτό έχει ρητώς πλέον ρυθμισθεί (άρθρο 5Α εδ. α') με την πρόσφατη αναθεώρηση του 2001.


 • Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ (16/01/2005)
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ
  Νίκος Κλειτσίκας «Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα και ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία» (πρόλογος Βάσος Λυσσαρίδης, εκδ. «Προσκήνιο» - Αγγελος Σιδεράτος, Αθήνα 2000).
  Η ιστορική μελέτη που προκάλεσε την αγωγή του Πλεύρη.
  Νίκος Κλειτσίκας, Andrea Speranzoni «Φαινόμενα Τρομοκρατίας» (εκδ. «Προσκήνιο» - Αγγελος Σιδεράτος, Αθήνα 2003) Ο ελληνικός νεοφασισμός μέσα από τα απόρρητα έγγραφα των Μυστικών Υπηρεσιών.


 • Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ (01/01/2005)
  ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ
  Ο δικτυακός τόπος του ερευνητή-ιστορικού Νίκου Κλειτσίκα περιλαμβάνει πληροφορίες για τις μελέτες του και ενδιαφέροντα στοιχεία για τη φιλοχουντική δράση ορισμένων σημερινών επιφανών δημοσίων προσώπων.


 • Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ (14/12/2003)
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ
  Νίκου Κλειτσίκα, Andrea Sperazioni «Φαινόμενα τρομοκρατίας» (εκδ. Προσκήνιο, Αθήνα 2002). Ο ελληνικός νεοφασισμός μέσα από τα απόρρητα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών. Η άλλη πλευρά της τρομοκρατίας που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ μέχρι τέλους, εξαιτίας των υψηλών της διασυνδέσεων.


 • Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ (20/04/2003)
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ
  Νίκου Κλειτσίκα «ΠΑΚ Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα» («Προσκήνιο», Αθήνα 2001). Αγνωστα ντοκουμέντα του κινήματος, με αρκετές αναφορές στον ένοπλο αγώνα και την επιμονή του Ανδρέα Παπανδρέου ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή και μοναδικό τρόπο κοινωνικής απελευθέρωσης.


 • Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (08/03/2003)
  Η βόμβα Πρετεντέρη
  Ο θίασος του τρόμου
  Η είδηση μεταδόθηκε από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με το Reuter, λ.χ., "ισχυρή έκρηξη έγινε στο υπόγειο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα" (Νίκος Κλείτσικας "ΠΑΚ. Αγνωστα ντοκουμέντα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα (1968-1974)", εκδ. Προσκήνιο, Αθήνα 2001, σ. 250).


 • Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (04/06/2002)
  Εκδόσεις
  «ΠΑΚ - Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα. Αγνωστα ντοκουμέντα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα (1968-1974) του Νίκου Κλείτσικα. Θ' ακολουθήσει συζήτηση με τα παλιά μέλη του ΠΑΚ, Γιάννη Τσεκούρα, Κώστα Τσίμα, Νίκο Σκουλά, Θανάση Τσούρα, Κώστα Παπακυρίτση, Γιάννη Στάμο.


 • Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (01/02/2002)
  Πολιτική
  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ (1968-1974)
  ΝΙΚΟΣ ΚΛΕΙΤΣΙΚΑΣ
  ΠΡΟΛ.: Γ. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ - Κ. ΤΣΙΜΑΣ
  «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ», ΣΕΛ. 317, Α 18.32
  Στις 28 Φεβρουαρίου του 1968 ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το Π.Α.Κ. (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα), μια οργάνωση που, κατά το συγγραφέα, «έμελλε να χαράξει βαθιά την πολιτική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, μια οργάνωση που έδωσε άλλη προοπτική και διάσταση στις δυνάμεις της νέας αριστεράς στη χώρα μας». Ερευνα πολυετής που υποστηρίχθηκε από πρόσωπα που πήραν μέρος στην οργάνωση, απέδωσε υλικό που αποτυπώνει τις ιδεολογικές αρχές, τις πολιτικές θέσεις και τις πολιτικές παρεμβάσεις του Π.Α.Κ. και τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας.


 • Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (06/08/2001)
  Στην Κρήτη
  Το βιβλίο του Νίκου Κλειτσίκα «Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα και ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία» παρουσιάζεται...


 • Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (15/06/2001)
  ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  ΡΑΜΣΕΪ ΚΛΑΡΚ - ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ «Το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια - Φωνές αντίστασης» Αντιπολεμική κραυγή στη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία μέσα από την ίδια την Αμερική. Είναι μια κραυγή ομαδική από τον πρώην γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ Ramsey Clark και πολλούς άλλους ακτιβιστές του Διεθνούς Κέντρου Δράσης. Τα κείμενα αφορούν τα σχέδια του ΝΑΤΟ για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας - αυτά για την αρχική διάσπαση. (Μτφρ.: Γιώργος Σεφερλής - Ερευν.-Επιμ.: Νίκος Κλείτσικας), «Προσκήνιο», σελ. 303.


 • Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (29/01/2001)
  Ο «αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία»
  «Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα και ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία» είναι το θέμα του βιβλίου του Ν. Κλείτσικα (εκδόσεις «Προσκήνιο»), που θα παρουσιαστεί απόψε στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου). Θα μιλήσουν ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής, ο βουλευτής Κ. Τσίμας, ο δήμαρχος Χανίων Κ. Τζανακάκης και στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα στην Ιταλία.


 • Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (29/01/2001)
  Εκδόσεις
  Το βιβλίο του Νίκου Κλειτσίκα «Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα και ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία» παρουσιάζεται...  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - ΙΟΣ

  Επιστροφή στην αρχική σελίδα
  Ritorna alla pagina principale
  Retour a la page principale
  Hauptseite
  Home

  autore
  Comunicate con lo scrittore:
  Hai bisogno dei font greci per leggere questo sito. Premi here per scaricare i font necessari e le istruzioni per il tuo computer