ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Αντί προλόγου: Νίκος Κλειτσίκας
Μήνυμα: Βάσος Λυσσαρίδης
Εισαγωγικό Σημείωμα: Βίας Λειβαδάς
1. Τα πρώτα δύσκολα χρόνια
2. Ταξίδι χωρίς επιστροφή
3. Στ' ανθρακωρυχεία του Βελγίου
4. Προετοιμασίες για τον Καναδά
5. Στα δάση του Καναδά κι οι πρώτες επιτυχίες στη Νέα Υόρκη
6. Εστιατόρια
7. Η δικτατορία - Ίδρυση του ΠΑΚ
8. Αντιτρομοκρατική δράση
9. Παλαιστίνη - Ελλάδα
10. Το ένοπλο ΠΑΚ
11. Ο Αγησίλαος του ΠΑΚ
12. Επιστροφή στην Ελλάδα - Το Καστρί
13. ΚΥΠ - ΕΥΠ
14. Ευρωβουλή
15. Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
16. Ο Ανδρέας, η ασθένεια, το Λονδίνο και η συνέχεια
17. Αναμνήσεις απ΄ το φίλο και σύντροφο
Παράρτημα: Νίκου Κλειτσίκα
- Ανδρέας Παπανδρέου
- Βάσος Λυσσαρίδης
- Γιασέρ Αραφάτ
- Μαργαρίτα Παπανδρέου
- Βίας Λειβαδάς
- Χρονογραφία
- Βιβλιογραφία
- Ευρετήριο ονομάτων


ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
"Την εποχή της παγκόσμιας παραπλάνησης,
η αλήθεια είναι μια επαναστατική πράξη"
"Ερνέστο Τσε Γκεβάρα"

Όταν πείστηκε ο Κώστας Τσίμας, ότι έπρεπε να καταγράψει την μέχρι σήμερα πορεία του στην πολιτική, αλλά ειδικότερα τον αντιδικτατορικό αγώνα, ξεκίνησε ένας μαραθώνιος ατελείωτων συζητήσεων μπροστά σ' ένα μαγνητόφωνο. Μαζί με τον εκδότη 'Aγγελο Σιδεράτο, προσπαθήσαμε να ξυπνήσουμε στη μνήμη του Κώστα Τσίμα, άγνωστες πτυχές της εντυπωσιακής πορείας του. Φασισμός, μετανάστευση, αντιδικτατορικός αγώνας, γνωριμία ζωής με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ΠΑΚ, ΠΑΣΟΚ, ΚΥΠ - ΕΥΠ, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μέσα σ' όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται σημαντικές ιστορικές αποκαλύψεις, που σίγουρα θα διευκρινίσουν κενά στη σύγχρονη ιστοριογραφία, αλλά και θα προκαλέσουν.
Σημαντικότερο, όλων αυτών, είναι πως αποφασίσαμε να δημοσιεύουμε την Αφήγηση του Κώστα Τσίμα, όπως καταγράφηκε την περίοδο που έγινε (1998-1999), χωρίς να θελήσουμε να την "εμπλουτίσουμε" με εξελίξεις που συνέβησαν τα επόμενα χρόνια.
Η Αλήθεια!
Μόνον όποιος οργάνωσε, προκάλεσε ή καθοδήγησε ιστορικά γεγονότα, κατέχει την αλήθεια. Το αληθινό είναι το αποτέλεσμα. Η αλήθεια βρίσκεται στη σύγκρουση (οργάνωση, αριστερή ιδεολογία, πολιτικές διαφωνίες, ένοπλος αγώνας, δημόσια τάξη, μυστικές υπηρεσίες, κυβέρνηση, ίντριγκες και συντροφικά μαχαιρώματα). Αν δεν υπάρχει σύγκρουση δεν υπάρχει σύγκριση και συνεπώς δεν υπάρχει η αντικειμενικότητα, αλλά το τίποτα.
Ο Κώστας Τσίμας είναι μία από τις πιο ανήσυχες και δραστήριες πολιτικές προσωπικότητες στην Ελλάδα. Υπερασπίζεται με πάθος την ιδεολογία του, αντιμετωπίζει με γενναιότητα τους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι του απηύθυναν ανυπόστατες βαριές καταγγελίες και χαρακτηρισμούς. Μπορούν ξεχαστούν εύκολα οι "τρομοκυνηγοί" κι οι ειδικοί "τρομοκρατολόγοι";
Δυστυχώς, για κάποιους, τα γραπτά μένουν.
Ένας από αυτούς είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, να αποπέμψει τον τρομοκράτη Κώστα Τσίμα, αλλά και που συνέχισε και συνεχίζει μέχρι τώρα «Είχε συλληφθεί ένας πολύ σημαντικός αριθμός προσώπων της 17 Νοέμβρη, που στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι» *.
Βέβαια, ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι μόνος του σ' αυτό το κυνήγι τρομοκρατών, συνεπικουρείται κι από άλλους. Ένας άλλος ειδικός είναι ο βουλευτής Πάνος Καμμένος, με το βιβλίο του Τρομοκρατία - Θεωρία και πράξη, υποδείκνυε τους «τρομοκράτες» και ακόμη δεν έχει κάνει μια έστω αυτοκριτική. Έχουμε ακόμη το Δήμο Μπότσαρη, την Αγγελική Νικολούλη (βλ. υποθέσεις Μιχ. Ράπτη και Περ. Κοροβέση, 1989-90) * *, την περιπέτεια της 'Aννας Φιλίνη, μέλους της Κ.Ε. του ΣΥΝ, από τις "αντιτρομοκρατικές" επιτυχίες, αλλά και δεκάδες αγωνιστές που σπιλώθηκαν άνανδρα.
Κανείς από τους "τρομοκυνηγούς" δεν μιλάει σήμερα. 'Aραγε θα ζητήσουν συγνώμη; Θα μιλήσουν για τις καταγγελίες του Κώστα Τσίμα, όταν υποδείκνυε τον Μπιν Λάντεν ως εκπαιδευτή των μουσουλμάνων της Βοσνίας, όταν πρόσφατα σε τηλεοπτικές εκπομπές, αμέσως μετά τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη (15/11/2003), εντόπιζε τους ενόχους "στους τούρκους εκπαιδευτές της Βοσνίας, που στρατολόγησε η CIA".
Η διήγηση του Κώστα Τσίμα δεν εμπεριέχει τον κίνδυνο εξιδανίκευσης ενός παρελθόντος, προβάλει με σαφήνεια τον αγώνα για την οικοδόμηση και την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ο συγγραφέας-αφηγητής διηγήθηκε ό,τι γνώριζε από μόνος του, για γεγονότα που συμμετείχε, χωρίς συναισθηματισμούς ή ωραιοποιήσεις, χωρίς δισταγμούς για το αν έπρεπε να ειπωθεί εκείνο ή το άλλο. Τον ενδιέφερε να γνωστοποιήσει τα σημαντικότερα γεγονότα που έζησε, ώστε να δώσει στους αναγνώστες την ευκαιρία να διαβάσουν μια ξεχωριστή, ιδιαίτερη ιστορία. Αυτή η αφήγηση ξεπερνάει τα όρια μιας συμβατικής βιογραφίας, ξετυλίγει το νήμα μιας ιστορίας με όλα τα στοιχεία από ένα ευφάνταστο μυθιστόρημα.
Ο Κώστας Τσίμας ενισχύει και φωτίζει ιστορικά γεγονότα, που παράμεναν αδιευκρίνιστα, με την άμεση προσωπική του συμμετοχή του σ' αυτά. 'Oλοι κι ειδικότερα η νέα γενιά θα ωφεληθεί διαβάζοντας την πολιτική πορεία ενός ανθρώπου που συνέβαλε, μέσα από το δικό του πρίσμα, στις πρόσφατες πολιτικοϊστορικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Σ' αυτή την προσπάθεια, μαζί με τον εκδότη 'Aγγελο Σιδεράτο, καταγράψαμε για μήνες τις αφηγήσεις του Κώστα Τσίμα. Τον "παρακινήσαμε" με ερωτήσεις, διευκρινήσεις, ώστε να έχουμε αυτό το εκδοτικό αποτέλεσμα.
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε για τη βοήθεια τους σ' αυτήν την προσπάθεια, τους ανθρώπους που συνέβαλαν σ' αυτό το βιβλίο. Ειδικότερα τους: Αγγέλα Κοκκόλα, Γιώργο Κίσσονα, Κώστα Παπακυρίτση, Γιάννη Σκλαβενίτη και τον Κύπριο αγωνιστή Βία Λειβαδά για το εισαγωγικό του σημείωμα.

Γενάρης 2004 - Νίκος Κλειτσίκας.

* Βλ. Ιός, Ελευθεροτυπία, 14 Οκτώβρη 2001.
** στο ίδιο.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Αυτό το βιβλίο, αν και μέσα από την αφήγηση παρουσιάζει την πορεία ενός ανθρώπου, δεν μπορεί να ενταχθεί απόλυτα σ' αυτό που ονομάζεται βιογραφία. Γιατί η αφήγηση του Κώστα Τσίμα, πολιτικού με έντονη παρουσία στο σημερινό πολιτικό γίγνεσθαι, δεν μπορεί να περιλάβει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα βιογραφικό έργο.
Επιλέχθηκε να μην υπάρξουν παρεμβάσεις κανενός είδους στο κείμενο, που ίσως να είχαν ως αποτέλεσμα ένα πιο "όμορφο" ανάγνωσμα, αλλά σίγουρα θα αποδυνάμωναν την ειλικρίνεια, την αμεσότητα, δηλαδή την πραγματικότητα. Κατά συνέπεια, για να βοηθηθεί ο αναγνώστης, πρόσθεσα ένα Παράρτημα, θέλοντας ν' αφήσω αμόλυντο τον αφηγηματικό λόγο και τη ροή του.
Σ' αυτό το τμήμα του βιβλίου, συμπεριέλαβα:
- Μια σειρά από σύντομα βιογραφικά σημειώματα ανθρώπων που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στις σελίδες ζωής που αφηγείται ο Κώστας Τσίμας, ώστε να μπορέσουν ειδικότερα οι νέοι άνθρωποι να γνωρίσουν καλύτερα ορισμένες πλευρές της σύγχρονης ιστοριογραφίας, οι οποίες παραμένουν ανεξερεύνητες.
- Μια σύντομη και συνοπτική χρονογραφία, όπου ο αναγνώστης θα μπορέσει να παρακολουθήσει την αφήγηση, έχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα αντίληψης των ιστορικών γεγονότων που διαδραματίζονται τις περιόδους του αφηγήματος.
- Τη βιβλιογραφία και τις πηγές που χρησιμοποίησα για την κατάρτιση του Παραρτήματος, αλλά και για τις διευκρινήσεις που δίνονται στον αναγνώστη με τις Σημειώσεις του Επιμελητή.
- Τέλος, το ευρετήριο ονομάτων, για την πληρότητα του έργου αυτού.
Επιθυμώ να επισημάνω ότι η προσπάθεια καταγραφής μιας ιστορικής περιόδου, τόσο σημαντικής για την πατρίδα μας, και η αποκάλυψη σημαντικών ιστορικών πτυχών, τόσο σε ελληνικό, όσο και διεθνές επίπεδο, αποβλέπουν στη συστηματική παρουσίαση της πρωτοποριακής ιστορικής έρευνας που, δυστυχώς, σήμερα δεν βρίσκεται στο προσκήνιο.
Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα η εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο αγωνιστής της δημοκρατίας Κώστας Τσίμας αναθέτοντάς μου την επιμέλεια αυτού του έργου, που εντάχθηκε στη σειρά "Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία και Πολιτική".
Θεωρώ πως οι σελίδες ζωής του Κώστα Τσίμα, οι αγώνες του εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος χθες, οι αγώνες του και η πίστη του στη διαπλάτυνση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σήμερα συνεισφέρουν σ' ένα δημιουργικό κι αυτόνομο προβληματισμό στον τόπο μας.
Όσο για την προσπάθειά μου αυτή, κριτής θα είναι ο αναγνώστης και μόνον αυτός.

Αθήνα, Νοέμβρης 2003 - Νίκος Κλειτσίκας.


Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ με τα βιογραφικά σημειώματα για τους:
Ανδρέα Παπανδρέου, Βάσο Λυσσαρίδη, Γιασέρ Αραφάτ, Μαργαρίτα Παπανδρέου και Βία Λειβαδά
, σε αρχείο PDFΕπιστροφή στην αρχική σελίδα
Ritorna alla pagina principale
Retour a la page principale
Hauptseite


Συγγραφέας
Επικοινωνήστε με το συγγραφέα:
You need Greek fonts in order to read this site. Press here in order to download the necessary fonts and instructions for your computer