Θεαγένης ο Θάσιος

Ο Ολυμπιονίκης με τις 1.400 νίκες


Πέρασαν είκοσι πέντε (25) περίπου αιώνες από τους 75ους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας. Από το 480 π.Χ., όταν ο Θάσιος αθλητής Θεαγένης, ανακηρύχθηκε Ολυμπιονίκης στην πάλη.
480 π.Χ. Δεύτερη περσική εισβολή. Μάχη των Θερμοπυλών. Ναυμαχία του Αρτεμισίου. Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Μάχη της Ιμέρας.
Σ' αυτή την Ολυμπιάδα, την κρίσιμη περίοδο για την αρχαία Ελλάδα, ο Θεαγένης ο Θάσιος κερδίζει την πρώτη του νίκη στο Παγκράτιο. Αυτή ήταν η αρχή για τον Ολυμπιονίκη Θεαγένη, θα επακολουθήσουν άλλες 1.399 νίκες! σε Ολυμπιακούς και άλλους αθλητικούς αγώνες.
Σ' αυτή την Ολυμπιάδα οι αγώνες σηματοδοτήθηκαν ως πανελλήνιοι. Στους Έλληνες προστίθενται και οι Μακεδόνες, όχι σαν θεατές αλλά σαν αθλητές, σαν Έλληνες.
Πρόκειται για μια σημαντική αναφορά στον ελληνικό πολιτισμό, στην Αρχαία Ελλάδα και τη γέννηση του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Συμπεριλαμβάνει και ενοποιεί πολιτιστικά τη Θάσο, το ιστορικό νησί της Μακεδονίας που σύμφωνα με την παράδοση ο Θάσος, ο αδελφός της Ευρώπης, αναζητώντας την αδελφή του που είχε απαγάγει ο Δίας, μαγεύτηκε από το νησί, ίδρυσε τον πρώτο οικισμό και του έδωσε το όνομά του.
Αυτή η ιστορική αναγωγή κινείται γύρω από τους θεματικούς άξονες της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και εκπέμπει το μήνυμά της: για έναν πολιτισμό των πολιτισμών που έχει συνείδηση της σημασίας του Χρόνου, του Τόπου και του Λόγου.
Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Ελλάδα και η πραγματοποίηση ενός φωτογραφικού Λευκώματος με ιστορική αναγωγή στον Θάσιο Ολυμπιονίκη Θεαγένη, εντάσσει στην Επικράτεια Πολιτισμού την προβολή της Θάσου. Διασφαλίζει κατά τον τρόπο αυτό την ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή της ελληνικής περιφέρειας στην πορεία προς το 2004, καθώς οι δράσεις και οι υποδομές δεν εστιάζονται στην περιοχή της Αθήνας, αλλά διαχέονται σε όλη τη χώρα, σε όλες τις περιφέρειες, σ' όλους τους Νομούς και τους Δήμους.

Θέμα - ωφελιμότητα του έργου:

·Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Ελλάδα, με ιστορική αναγωγή στο θάσιο Ολυμπιονίκη Θεαγένη με τις 1.400 νίκες
·Η πολιτιστική-ιστορική παρέμβαση στο 2.004, από τον μεγαλύτερο Ολυμπιονίκη της αρχαίας Ελλάδας
·Η προβολή της νήσου Θάσου από το φωτογραφικό-ιστορικό λεύκωμα, απόλυτα συνδεδεμένη με τη νέα εποχή και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2.004
·Η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Θάσου και του Αρχαιολογικού Μουσείου της νήσου. Η συμβολή της Μακεδονίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Αθήνα, Μάης 2001 - ΝΙΚΟΣ ΚΛΕΙΤΣΙΚΑΣ, ιστορικός


Επιστροφή στην αρχική σελίδα
Ritorna alla pagina principale
Retour a la page principale
Hauptseite
Home

Συγγραφέας
Επικοινωνήστε με το συγγραφέα:
You need Greek fonts in order to read this site. Press here in order to download the necessary fonts and instructions for your computer